«Από την αύξηση του κατώτατου μισθού θα ωφεληθούν άμεσα περίπου 880.000 συμπολίτες μας», τονίζει η Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα “DOCUMENTO”.
«Περισσότεροι από 600.000 εργαζόμενοι», σημειώνει, θα ωφεληθούν άμεσα από την αύξηση του κατώτατου μισθού. Παράλληλα, προσθέτει, θα αυξηθούν συνολικά 24 επιδόματα «που συναρτώνται με τον κατώτατο μισθό, μεταξύ αυτών το επίδομα ανεργίας, οι παροχές μητρότητας, το επίδομα επίσχεσης εργασίας ή διακοπής εργασιών της επιχείρησης, το επίδομα διαθεσιμότητας, η αποζημίωση ασκουμένων σπουδαστών, τα οποία λαμβάνουν περισσότεροι από 280.000 συμπολίτες μας».
Η Υπουργός Εργασίας επισημαίνει ότι «το ακριβές επίπεδο της αύξησης θα ανακοινωθεί από τον Πρωθυπουργό. Μετά από έγκριση του υπουργικού συμβουλίου, θα υπογράψω την υπουργική απόφαση για την αύξηση που θα ισχύσει από 1η Φεβρουαρίου. Παράλληλα με την αύξηση του κατώτατου μισθού, θα καταργήσουμε τον λεγόμενο υπο-κατώτατο μισθό για τους νέους έως 25 ετών. Θα υλοποιήσουμε έτσι την κεντρική μας δέσμευση απέναντι στον κόσμο της εργασίας και τους νέους» (σ.σ.: κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής ότι το ποσοστό της αύξησης του κατώτατου μισθού προσανατολίζεται, στο 8%, φτάνοντας τα 633 ευρώ από τα 586 που είναι σήμερα).
«Η αύξηση του κατώτατου μισθού δεν είναι μόνο εργαλείο δικαιότερης κατανομής του παραγόμενου πλούτου και μοχλός κοινωνικής δικαιοσύνης, αλλά και σημαντικό αναπτυξιακό μέτρο. Θα τονώσει την εσωτερική ζήτηση, πράγμα ιδιαίτερα σημαντικό για μια οικονομία όπως η ελληνική, και άρα θα συμβάλλει στην αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας», δηλώνει η κ. Αχτσιόγλου, υπογραμμίζοντας ότι «στόχος μας δεν είναι μόνο να δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας, αλλά αυτές να είναι αξιοπρεπείς».
Αναφορικά με τη ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, η Υπουργός Εργασίας τονίζει ότι «θα προχωρήσουμε σε σχετική νομοθέτηση τον Φεβρουάριο, προκειμένου η ρύθμιση να τεθεί σε εφαρμογή από τον Μάρτιο. Θα αφορά ενεργούς και ανενεργούς επαγγελματίες και θα δώσει ανάσα σε δεκάδες χιλιάδες ασφαλισμένους». Προσθέτει, επίσης, ότι «για τις οφειλές που δημιουργήθηκαν έως 31/12/2016 θα υπάρξει κούρεμα της βασικής οφειλής, η οποία θα μειωθεί μέσω επανυπολογισμού των οφειλόμενων εισφορών με βάση το πραγματικό εισόδημα του ασφαλισμένου κατά τα έτη που δημιουργήθηκαν οι οφειλές. Επίσης, οι προσαυξήσεις θα μειωθούν κατά 85%. Η νέα μειωμένη οφειλή που θα προκύψει θα μπορεί να εξοφληθεί σε έως και 120 δόσεις, ενώ σε δόσεις θα μπορούν να ρυθμιστούν και οι οφειλές που δημιουργήθηκαν από 1/1/2017 έως 31/12/2017. Για οφειλή έως 3.000 ευρώ οι δόσεις θα είναι έως και 36 και για μεγαλύτερη οφειλή θα είναι έως και 120».
Η κ. Αχτσιόγλου υπογραμμίζει ότι «η Συμφωνία των Πρεσπών ερέθισε πολιτικές μετατοπίσεις που ήταν προδιαγεγραμμένο ότι θα συμβούν όσο η χώρα απομακρύνεται από τη μνημονιακή περίοδο. Οι πολιτικές δυνάμεις καλούνται πλέον να προσδιοριστούν όχι στη βάση του διπόλου μνημόνιο– αντιμνημόνιο, αλλά περισσότερο “κλασικών” διακυβευμάτων που αφορούν την οικονομική πολιτική, την εργασία, το κοινωνικό κράτος». Ο ΣΥΡΙΖΑ πάντα επιδιώκει τον διάλογο με τις προοδευτικές δυνάμεις, σημειώνει, επισημαίνοντας ότι «αυτή τη στιγμή στην πολιτική σκηνή έχουν διαμορφωθεί δύο ξεκάθαρα διακριτά και ανταγωνιστικά μεταξύ τους πολιτικά σχέδια. Και σ’ αυτή τη διαχωριστική γραμμή θα πρέπει να υπάρξει ξεκάθαρη τοποθέτηση. Αυτή είναι βασική προϋπόθεση για τη σύγκλιση».